Roaming

Här går vi igenom allt du behöver veta om roaming såsom hur det fungerar, vilka kostnader som kan vara förknippade med det och vilka alternativ och tips som finns för att hantera roamingavgifter.

Vad är roaming?

Roaming innebär att du använder din mobiltelefon för att surfa, ringa eller skicka meddelanden utanför ditt operatörsnätverk. Det kan vara inom eller utanför EU, och det innebär att du använder en annan operatörs nätverk för att hålla dig uppkopplad när din egen operatör inte har täckning där du befinner dig.

Roaming kan ske både inom och utanför Sverige. Inom Sverige innebär roaming att du använder en annan operatörs nätverk när din egen operatör inte har täckning där du befinner dig. Det kan hända i områden med dålig täckning eller när du reser till en annan del av landet. 

Utanför Sverige innebär roaming att du använder en annan operatörs nätverk när du är i ett annat land. Det innebär att du kan fortsätta använda dina mobiltelefonitjänster, men det kan också innebära extra kostnader som roamingavgifter.

Hur fungerar roaming inom EU/EES?

Operatörer får inte ta ut extra avgifter för roaming utanför Sverige så länge du befinner dig inom EU och EES. Fördraget kallas “Roam at like home” och har funnits sedan 2017. Det finns undantag/begränsningar för tex. normal användning och begränsningar för lågbudgetabonnemang.

Operatörerna kan tillämpa olika undantag och begränsningar. Till exempel kan operatörerna införa särskilda regler för normal användning av roamingtjänster.

Det innebär att om användningen av roamingtjänster är överdriven i förhållande till den inhemska användningen under en längre period, kan operatören vidta åtgärder såsom att begränsa eller ta ut extra avgifter för sådan överdriven användning.

För lågbudgetabonnemang kan det finnas specifika begränsningar för roaming. Det kan inkludera lägre datamängd som är tillgänglig för roaming eller begränsningar för vissa tjänster.

Det är viktigt att kontakta din operatör för att få exakt information om eventuella undantag och begränsningar som kan gälla för ditt specifika abonnemang.

Det är vanligt att man inte får nyttja hela sin surfmängd inom EU/EES, utan att man får en begränsad mängd surf.

För att få mer detaljerad information om vilka regler och begränsningar som kan gälla för roaming inom EU/EES för ditt specifika abonnemang, rekommenderas att du besöker din operatörs hemsida. Där kan du hitta specifik information om deras roamingpolicy, prissättning och eventuella begränsningar som kan vara relevanta för ditt abonnemang.

Hur fungerar roaming utanför EU/EES?

Roaming utanför EU/EES är generellt dyrt och priserna varierar beroende på operatör och destination. Samtalsavgifter ligger vanligtvis mellan 5 – 10 kronor per minut eller mer. Roamingavgifter för mobildata är särskilt höga, vanligtvis mellan 10 – 50 kronor per MB eller högre i vissa fall.

Många operatörer har introducerat särskilda paket och erbjudanden för att göra roaming utomlands mer kostnadseffektivt. Nedan är några exempel.

Exempel på operatörernas erbjudanden för roaming

Telia (Semestervecka)

Med ett Semestervecka-paket från operatören Telia för 299 kr får du möjlighet att ringa, smsa och mmsa utomlands, utanför EU/EES, under en vecka utan att behöva oroa dig för höga kostnader.

Detta paket inkluderar även 1 GB surf för att hålla dig uppkopplad när du är på resande fot.

3 (3 Världen)

Alla 3:s mobilabonnemang med 20 GB surf eller mer har tilläggstjänsten 3Världen som låter dig ringa, sms:a, mms:a och surfa till samma pris som inom Sverige i hela 80 länder.

Tjänsten kan exempelvis användas i Storbritannien, USA, Turkiet, Thailand och 47 andra länder utanför EU/EES.

Telenor (Telenor Surfpaket)

Även Telenor erbjuder ett surfpaket som kostar 399 kronor och innehåller 1, 2 eller 3 GB surf beroende på land. I paketet ingår enbart surf och inte samtal, sms och mms.

Du som har Telenor Familj kan göra fria samtal när du tillfälligt befinner dig på resande fot utan extra kostnad, oavsett var i världen du befinner dig.

Kom ihåg! Dessa är bara exempel på några av de erbjudanden som finns tillgängliga, och att det är bäst att kontakta din operatör för att få exakt information om vilka specifika paket och priser som kan göra roaming utomlands mer kostnadseffektivt för dig.

Kan jag ringa utan att aktivera roaming?

Ja, du kan ringa utan att aktivera roaming, men det kan kosta extra när du befinner dig utanför EU/EES då du belastar en annan operatörs mast.

Det är viktigt att ta reda på information om prissättning och eventuella tilläggskostnader innan du väljer att ringa utanför EU/EES med din operatör.

Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi vanliga frågor om roaming.

Ska jag stänga av roaming utomlands?

Inom EU/EES behöver du inte stänga av roaming, då det är kostnadsfritt. Utanför EU/EES kan det däremot vara fördelaktigt att stänga av roaming för att undvika extra kostnader för roamingavgifter.

Använder jag roaming när jag är uppkopplad mot wifi?

Nej, när du är ansluten till wifi använder du inte roaming. Du kan också använda appar som Messenger, WhatsApp, Viber och liknande för att ringa, skicka meddelanden och mms kostnadsfritt via wifi-uppkoppling.

Får jag lika mycket surf inom EU som hemma i Sverige?

Inom EU/EES kan operatörer begränsa den tillgängliga surfmängden du kan använda. Det är vanligt att abonnemang med lägre kostnad har en mindre mängd surf tillgänglig för användning inom EU. Som en tumregel kan du förvänta dig att ju billigare abonnemang du har, desto mindre surf inkluderas för användning inom EU.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu